2. SAKURA ULTRA LIGHT KUP – NAJAVA (2015)

  

1. Sakura UL kup ostat će zapamćen kao jedno od najposjećenijih varaličarskih natjecanja u zemlji, dobroj organizaciji i bogatim nagradama, gdje je pobjednik Mario Čenan odnio kući 4500 kn u gotovini i preko 3000 kn u priboru i prigodnim nagradama, a ukupni nagradni fond iznosio je preko 25 tisuća  kn. Ove godine će nagradni fond biti u tim okvirima, no konkurencija će, sudeći po kuloarskim pričama,  biti puno oštrija.
Prošle godine broj je bio ograničen na  50 natjecatelja, zbog specifičnosti terena, no ove godine organizatori su odlučili proširiti priču i organizirati kup na 2 jezera te tako i onima koji prošle godine nisu mogli sudjelovati dati šansu da se oprobaju među kremom ultralajtaša.

Natjecanje će se održati 27.9.2015. godine (nedjelja), u organizaciji ribolovne trgovine Topfishing, web portala Spineri.com i domaćina ŠRK Lokvarka Lokve, sa ciljem promocije ultralight ribolova, catch and release ribolova i voda kojima gospodaru ŠRK Lokvarka Lokve.

I ove godine generalni pokrovitelj natjecanja je tvrtka Sakura, proizvođač i distributer ribolovne opreme, a sponzori natjecanja su trgovina Topfishing, Ribnjaci Kupa, TZ Lokve, općina Lokve, ŠRK Lokvarka, UO Mrzlica, g. Tihomir Martinović- Tmarti Handmade lures, g. Marijan Leš, www.gorskilazi.com i Team Sakura Croatia. Događaj medijski prate časopisi Praktični Ribolov i Ribiči i ribe te web portali Ribolov.net i Spineri.com.

Kotizacija za natjecanje iznosi 150,00 kn po natjecatelju i uplaćuje se u ribolovnoj trgovini Topfishing (Jablanska 82, Zagreb, br.telefona: 01/5531 477), ili kod gospodina Danijela Šnajdara u Lokvama (br. mobitela: 095/912 7042). Radi lakše organizacije i postavljanja staze, uplate kotizacija primaju se najkasnije do subote, 19.09.2015.g, a broj natjecatelja ograničen je na 60.

Okupljanje je na jezeru Mrzla Vodica u kafiću Mrzlica do 7.30 h. Za natjecatelje koji zakasne smatrat će se da su odustali od natjecanja. Nakon pića dobrodošlice, doručka i pozdravnog govora krenut će se sa izvlačenjem startnih pozicija po redoslijedu prijava i zatim slijedi odlazak na stazu i raspoređivanje. Natjecanje počinje u 9.30 h i završava u 14.30 h, sa pauzom od sat vremena između 2 poluvremena. Nakon natjecanja slijedi proglašenje pobjednika i zajednički ručak u kafiću Mrzlica kod jezera Mrzla Vodica.

Natjecatelji će pri izvlačenju startnih pozicija biti podijeljeni u 2 grupe, a samo natjecanje će imati 2 poluvremena. Prvi dio natjecanja, u trajanju 2 sata, pola natjecatelja će loviti na stazi na jezeru Mrzla Vodica, a druga polovica na stazi na Lokvarskom jezeru. Nakon 2 sata i pauze, natjecatelji će zamijeniti mjesta. Drugi dio natjecanja će oni  koji su lovili na Mrzloj, loviti na Lokvarskom i obratno.

Nagrade

1. mjesto- novčana nagrada (30% od uplaćenih kotizacija+ novčana nagrada Ribnjaka Kupa), drvena plaketa+ Sakura Shinjin Neo UL štap i Sakura varalice

2. mjesto- novčana nagrada (20% od uplaćenih kotizacija), drvena plaketa+ Sakura poklon paket

3. mjesto- nagrada (10% od uplaćenih kotizacija), drvena plaketa+ Sakura poklon paket

4. i 5. mjesto- Sakura poklon paketi

Najveći grgeč: Tmarti handmade poklon paket- carving grgeča i prigodne varalice

Pravila i bodovanje

1. S obzirom da se radi o natjecanju i promociji ultra light tehnike spin ribolova, ciljana lovina je grgeč (ostriž), a lovi se štapovima maksimalne težine bacanja do 15 gr, maksimalne dužine do 2,70 m i umjetnim mamcima dužine do 10 cm.

2. Natjecanje počinje u 9.30 h sa prvim zvučnim signalom glavnog suca.

3. Nakon 15 min i drugog sučevog zvučnog signala natjecatelji se mogu slobodno kretati po stazi.

4. Minimalni razmak između natjecatelja je 8 m, a prednost ima natjecatelj koji je prvi došao na određenu poziciju. Natjecatelj koji ima prednost može dozvoliti susjednom da lovi bliže od 8 m uz uvjet da pritom ne ometa ostale natjecatelje.

5. Ulaženje u vodu i ribolov boraveći u vodi nije dozvoljen.

6. Nije dozvoljeno bacanje varalica u smjeru koje onemogućava ribolov susjednim natjecateljima kao ni radnje koje mogu plašiti ili uznemiriti ribu (bučenje, lupanje i sl.)

7. Moguće nesporazume rješava najbliži sudac.

8. Boduje se isključivo grgeč 1g- 1 bod, u slučaju ulova klena 1g- 0.5 bodova te pastrve 1 g- 0,5  bodova (U slučaju ulova pastrve, ili klena, potrebno je odmah pozvati suca. Ribe se važu zasebno i odmah nakon vaganja vraćaju u vodu!)

9. Minimalna mjera za pastrvu iznosi 30 cm, za grgeča i klena nema minimalne mjere.

10. Natjecatelj sa ostvarenim većim zbrojem težine riba ujedno ima i bolji plasman, ukoliko 2, ili više natjecatelja imaju jednaku težinu ulova, bolji plasman ostvaruje natjecatelj sa većim brojem ulovljenih riba.

11. Svaki natjecatelj dužan je imati sa sobom mrežu čuvaricu min. dužine 1 m (žičane nisu dozvoljene) ili kantu min. 15 l.

12. Nakon ulovljenih 10 – 20 grgeča natjecatelj je dužan pozvati najbližeg suca na vaganje. Nakon obavljenog vaganja i upisa u startnu listu, natjecatelj može nastaviti sa ribolovom. Prije promjene mjesta svaki natjecatelj dužan je pozvati suca da izvaže ulov. Zabranjeno je kretanje po stazi sa ribama u čuvarici/kanti.

13. Nakon zadnjeg sučevog signala koji označava kraj natjecanja, svi natjecatelji sa ostvarenim ulovom dužni su odmah najbližim sucima predati svoje startne liste.

14. Svaki natjecatelj ima pravo za vrijeme natjecanja prijaviti 3 grgeča koje će suci mjeriti u centimetrima, a najveći ulovljeni grgeč (u centimetrima) dobiva nagradu za najveću ribu natjecanja. Ukoliko budu prijavljene 2, ili više riba iste duljine, nagradu dobiva natjecatelj sa boljim plasmanom.

15. Svaki natjecatelj sudjeluje na vlastitu odgovornost.